Interieurontwerp of interieuradvies
september 5, 2024Oktober woonmaand
oktober 7, 2024Interieurontwerp of interieuradvies
september 5, 2024Oktober woonmaand
oktober 7, 2024Wit, witter, witst
Een witte basis is waar veel mensen in hun nieuwe huis mee beginnen. Vaak omdat ze maken van keuzes nog even willen uitstellen. Het voelt spannend om te kiezen voor de juiste kleur of mensen weten niet goed waar ze mee moeten beginnen en zodra in je bouwmarkt bij de wand vol kleuren staat begint het te duizelen. Wit is altijd goed en tijdloos, daar past alles bij, toch?! Voor je het weet woon je 7 jaar in je nieuwe huis en ben je niet meer toegekomen aan het kiezen van een mooie kleur voor je wanden en dat is zonde.
Wees niet bang voor kleur
Wit is een populaire basis in veel interieurstylen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat witte muren een onbedoelde impact hebben op de sfeer. Ik hoor vaak dat mensen het gevoel hebben dat er iets mist en dat komt vaak door het ontbreken van de juiste basis. Witte wanden zorgen juist vaak voor te veel contrast met de meubels en in z’n totaliteit voor een onrustige en koele uitstraling als je het niet op de juiste manier combineert. Maar er is meer dan alleen Ral 9016 en Ral 9010. Er zijn tegenwoordig zoveel mooie basiskleuren te vinden die het interieur gelijk sfeer geven. Durf jij kleur toe te passen, een accentmuur, of alle wanden te voorzien van een subtiele basis, of ben je een twijfelaar en uitsteller en blijft het wit?
Kracht van witte wanden
Wit staat symbool voor puur, eenvoud en helderheid. Het is een kleur die licht maximaliseert, waardoor ruimtes groter en ruimer lijken. Dit lijkt ideaal, vooral voor kleinere ruimtes of huizen met beperkte natuurlijke lichtinval. Echter, de kracht van wit ligt juist in zijn neutraliteit, en als deze neutraliteit te ver wordt doorgevoerd, kan het saai ogen en ongezellig aanvoelen. Wanneer je wit wil gebruiken zorg er dan voor dat je het op de juiste manier combineert, goede tegenhanger voor een wat spannender geheel of mooi zachter tinten voor een complementair plaatje.
Goede basis
Wanneer een ruimte te veel wit bevat zonder voldoende contrast of textuur, kan deze al snel klinisch aanvoelen. Wit reflecteert constant het licht en dat kan een onrustig en steriel beeld geven. Alsof je in een ziekenhuis of laboratorium bent in plaats van in een gezellig huis.
Gelukkig zijn er voldoende manieren om dit te voorkomen. Er zijn tegenwoordig zoveel prachtige warme subtiele basistinten, natuurlijke kleuren en alternatieven voor wit, die de ruimte direct zachter doen aanvoelen. Met een subtiele kleur op de muur kun je al zo veel meer warmte krijgen zonder dat het er gekleurd uit ziet. Met een goede basis op de muren wordt het inrichten van de rest van de ruimte al een stuk makkelijker.
Tips
Wil je nou toch niet alle wanden een lichte naturel tint of mooi kleur schilderen, dan zijn dit tips om een ruimte met witte wanden knusser te maken en te verzachten.
1.Voeg warme materialen toe: Breng warmte in de ruimte door gebruik te maken van verschillende materialen, zachte texturen zoals wol of linnen. Deze materialen creëren contrast en voegen diepte toe aan de ruimte. Ook goed voor de akoestiek.
2. Kleuraccenten: Voeg kleur toe met accessoires zoals kussens, lampen, manden een tapijt, kunst met kleur. Deze kunnen een wit interieur tot leven brengen.
3. Speel met textuur: Denk aan een grof geweven kleed, een muur van baksteen of een behang met een subtiel patroon. Textuur voegt dimensie toe aan een ruimte en zorgt ervoor dat het spannend wordt.
4. Verlichting: De juiste verlichting is cruciaal in een ruimte met veel wit. Zacht, warm licht kan de kilte van witte wanden neutraliseren en de ruimte gezelliger maken. Maak gebruik van dimmers om de verlichting naar behoefte aan te passen.
5. Planten: Planten mogen niet meer ontbreken. Ze brengen niet alleen kleur, maar ook een gevoel van leven. Ze zorgen voor een natuurlijke balans en kunnen helpen om de sfeer warmer en meer uitnodigend te maken.
Laat je inspireren door mijn andere blogs!
Samen maken we van jouw huis een droomplek